Riscuri HTG

Care sunt riscurile HTG?

Nivelul de „grăsimi rele” (LDL și trigliceride) din sângele tău poate furniza informații despre sănătatea inimii tale și a vaselor de sânge. 

Excesul de trigliceride poate face ca peretele interior al vaselor de sânge să fie îmbrăcat cu grăsime. Aceste depozite (sau plăci de grăsime = ateroscleroză) îngustează spațiul prin care curge sângele în vase, astfel că, mai puțin sânge ajunge la țesuturi. Cu alte cuvinte, hipertrigliceridemia creşte riscul cardiovascular, putând genera infarct sau accidente vasculare cerebrale.

Acordă o atenție deosebită riscurilor la care ești expus atunci când nivelul trigliceridelor din sângele tău crește: 

1. Pancreatita

Pancreasul este un organ care produce enzime necesare digestiei alimentelor. Trigliceridele crescute pot determina creșterea în volum a pancreasului, ceea ce duce la dureri severe la nivelul abdomenului, vărsături și febră.  

2. Diabetul zaharat de tip 2

Valorile foarte mari ale trigliceridelor cresc riscul de diabet zaharat tip 2. Există o afecțiune numită sindrom metabolic care include creșterea tensiunii arteriale, dezvoltarea în exces a grăsimii de pe abdomen, creșterea glicemiei și modificarea profilului lipidelor, fiind prezente trigliceride crescute şi HDL (colesterolul „bun”) scăzut. În plus, trigliceridele crescute, alături de oricare două dintre celelalte condiții, cresc de cinci ori riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2*

*George Yuan et al - Hypertriglyceridemia: its etiology, effects and treatment, CMAJ 2007;176(8):1113-20

3. Bolile de inimă

Care sunt riscurile HTG?

Valorile crescute ale trigliceridelor din sânge determină creșterea riscului de boli ale inimii și vaselor (boli cardiovasculare).  S-a demonstrat o corelație între creșterea valorilor trigliceridelor și infarctul miocardic sau accidente vasculare cerebrale**, care pot afecta toate categoriile de vârstă.

**MJ Chapman et al. Triglyceride-rich lipoproteins and high-density lipoprotein cholesterol in patients at high risk of cardiovascular disease: evidence and guidance for management, European Heart Journal 2011

4. Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral reprezintă o afectare a creierului determinată de scăderea alimentării cu sânge a celulelor creierului. Trigliceridele crescute pot afecta vasele de sânge care alimentează creierul. 

La femeile în vârstă, trigliceridele crescute reprezintă un factor de risc important pentru accidentul vascular cerebral.

5. Ficatul gras non-alcoolic

Ficatul gras non-alcoolic

Grăsimea acumulată în ficat este o cauză a bolii hepatice cronice. De asemenea, printre cauzele unei afecțiuni numite ficat gras non-alcoolic sunt diabetul zaharat, obezitatea și trigliceridele crescute.

 

 

6. Afecțiuni ale picioarelor

Creșterea nivelului grăsimilor din sânge poate determina formarea de depozite în arterele de la nivelul picioarelor, ceea ce ar putea duce la apariția unei afecțiuni numită boala arterelor periferice (PAD). PAD poate provoca dureri și amorțeli la nivelul picioarelor, în special la mersul pe jos. De asemenea, crește riscul de infecție la nivelul picioarelor. Sindromul metabolic și trigliceridele crescute reprezintă factori de risc pentru PAD.

7. Demența

Demența reprezintă pierderea funcției cerebrale. Ea poate afecta memoria, gândirea, limbajul și comportamentul. Vârsta este un factor de risc important pentru demență, dar la fel sunt și trigliceridele foarte mari***. 

Nivelele crescute ale trigliceridele pot afecta vasele de sânge de la nivelul creierului, determinând acumularea unei proteine toxice numite amyloid***.

***RL Sacco. Circulation 2011, 123:2653-2657

ATENȚIE! Deși unele dintre aceste afecțiuni pot avea manifestări clinice pe care le poți identifica, multe dintre acestea nu se manifestă acut și pot trece neobservate, punându-ți viața în pericol!